ÖPPET 2024

Museet öppnar för säsongen den 16.5 men tar emot bokningar året om.
14.5- 23.6 tis-sön kl. 10-17
24.6-18.8 Alla dagar kl. 10-17
19.8-1.9 tis-sön kl. 10-17
OBS: Midsommarafton 21.6 stängt

PRISER 2024

Vuxen 8 €
Pensionär 5€
Studerande 5 €
Barn 7-17 år 5 €
Barn under 7 år fri entré

Familjebiljett 21 € (2 vuxna och barn)
Vuxengrupp över 10 personer 5€/pers
Skolgrupper 3,50€/pers (även lärare, medföljande vuxna)

Åländska jägare fri entré (mot uppvisat jaktkort)

Guidning 90€/grupp/h + entré
Finländska museikortet 72€, påfyllning museikort 68€ (Finlands museiförbunds årskort)

Busschaufförer, assistenter/ledsagare och legitimerade guider har fri entré till museet.
Fri entré även mot uppvisande av ICOM-kort, presskort samt det finländska museikortet.

Utanför öppettiderna tar museet emot grupper på minst 10 personer. Utanför säsong öppnar vi museet mot en minimiöppningsavgift 90 €. Boka gärna per telefon, måndag till fredag kl. 10-15, minst tre dagar innan besöket.

MUSEIBUTIKEN

I vår lilla och mysiga museibutik Havsboden hittar du allt från fiskedrag och åländskt hantverk till allehanda souvenirer, fina vykort och vackra planscher. Här finns böcker om jakt, fiske, djur och natur samt om Ålands historia och sevärdheter. Mjuka plyschdjur i form av ekorrar, rävar, gäddor och mycket annat. Nyckelringar, kylskåpsmagneter och muggar finns också i museibutikens utbud. Museibutiken Havsboden får du självklart besöka utan att betala inträdesavgift till museet! Havsboden är öppen när museet är öppet.

 

TILLGÄNGLIGHET

Vi vill att Ålands Jakt- och Fiskemuseum skall vara ett tillgängligt museum för alla och vi arbetar hela tiden med att förbättra vår tillgänglighet.

Besökare med funktionsvariationer: Museet är anpassat för personer med rörelsehinder. Det finns ramper ute och inne samt handikapptoalett. Ramperna inomhus är ganska branta, men vi hjälper gärna till om det behövs. Det går bra att använda rullstol eller rullator i nästan hela museet.
Assistenter/ledsagare behöver inte betala entréavgiften.
Assistans-och ledarhundar är välkomna och behöver inte heller betala entréavgift.

Parkering nära dörren: Vår handikappparkeringsplats invid rampen ute finns till höger då du kommer längs med vägen från Käringsundsvägen, ta den andra infarten efter flaggstängerna. Den är asfalterad och utmärkt med en P-skylt.

Dörrar: Automatisk dörröppnare finns tyvärr inte, men ring på klockan bredvid ytterdörren så kommer personalen och öppnar! Inne i museet står dörrarna öppna där det finns dörrar. Trösklar är borttagna på de flesta ställen.

I museets reception finns hörselslingförstärkare.

Karta över museet. Vi har en planritning som visar hur museet ser ut och var de olika ämnesområdena ligger, vilket underlättar eventuella förberedelser för egen rundvandring. Museet har nivåskillnader som förbinds med ramper, men inte olika våningsplan.

BRA ATT VETA

Besökare med små barn: Det går bra att ta in barnvagnen via rampen och man kommer fram med barnvagn i hela museet. Det finns också en sittvagn att låna för trötta små ben. Toaletten är utrustad med både skötbord, extra toalettring och potta.

Allergier: Museet har ett stort antal konserverade djur. Djuren och dammet kan orsaka allergiska reaktioner hos känsliga personer.

Hundar och sällskapsdjur: Sällskapsdjur får inte följa med in på museet. Assistans- och ledarhundar är självklart välkomna.

Toaletter: Vid receptionen, till höger då du kommer in genom entrédörren finns 2 toaletter för damer och 2 toaletter för herrar samt en unisextoalett som samtidigt även är en handikapptoalett och skötrum.

Mat och Dryck: Ålands Jakt- och Fiskemuseum har ingen egen cafeteria eller matservering, men i och omkring Käringsund finns många trevliga matställen.
Egen medhavd matsäck får du gärna äta på museets innergård eller på den trevliga yttertrappan med utsikt över Fiskeläget och Ålands hav. Inomhus äter och dricker vi inte.

Förvaring, garderob: Museet har ingen garderob. Några klädkrokar finns vid entrédörren till vänster. Receptionisten kan ta hand om enstaka väskor under museivistelsen. Barnvagnar får tas med i museet men kan även parkeras utanför entrédörren eller på innergården.

Fotografering: Det är tillåtet att fotografera i museet utan blixt. Dela gärna dina bilder i sociala medier och nämn oss! #jaktfiskemuseum #alandsjaktochfiskemuseum

Öppet: Ålands Jakt- och Fiskemuseum håller öppet under sommarsäsongen, från mitten av maj till slutet av augusti. Se alla våra öppettider här. Utanför öppettiderna tar museet emot grupper på minst 10 personer eller minimiöppningsavgift 90€. Utanför säsong öppnar vi museet mot en minimiöppningsavgift. Boka gärna per telefon, måndag till fredag kl. 10-15, minst tre dagar innan besöket.

Grupper och guidning: Vi guidar gärna grupper av alla de slag och berättar mer om museets föremål och utställningar. Guidning bör bokas senast tre dagar i förväg. Guidning erbjuder vi på svenska och engelska och det kostar 90€/grupp/h+entré. Det går också bra att boka en guide via Ålands Guider de känner museet väl och kan erbjuda flera språk!

 

HITTA TILL MUSEET

Ålands Jakt- och Fiskemuseum ligger i Käringsunds fiskeläge i Eckerö på västra Åland. Till vårt museum kommer du lätt med bil, buss, båt, till fots eller med cykel. Det finns båtplatser vid Käringsunds Gästhamn alldeles intill museet.

Besöksadress: Fiskeläge 37 (Gamla Käringsundsvägen) 22270 Eckerö
Om du kommer till Berghamn med EckeröLinjen eller med buss finns en trevlig naturstig som leder till museet. Stigen är cirka 800 meter lång.
Från Mariehamn följer du på kartor utmärkta cykelleder eller landsväg 1.
Käringsund ligger drygt 35 kilometer från Mariehamn.

Parkering
Nedanför museet och bredvid Viltsafarits ingång finns en grusplan där du kan parkera, det kostar ingenting. Då du kommer längs vägen mot museet och ser museet på höger sida, är parkeringen rakt fram till vänster. Handikapparkeringen ligger i anslutningen till museet, andra infarten på höger sida, nedanför flaggstängerna. Den är asfalterad och utmärkt med en P-skylt.

Kollektivtrafik
Bussar från Mariehamn till Eckerö går flera gånger om dagen. Se tidtabeller på Ålandstrafikens hemsida (länk). Du kan stiga av i rondellen vid Bettys café eller åka ned till färjterminalen Berghamn, från båda ställen är det ca 1,5 km till museet.