Basutställningen

Hur bodde man på fiskeläget i yttre skärgården, varför var säljakt så spännande och vad är en dunvetta? På Ålands Jakt-och Fiskemuseum finns en basutställning med många intressanta tillbakablickar i historien, men du kan också lära dig om djur och fåglar på Åland, trålfiskets uppgång och fall och hur Öringen kommit tillbaka och leker i åländska bäckar.
Museets basutställning handlar om åländsk natur, jakt- och fiskekultur. Fokus ligger på olika sorters fiske, vårfågeljakt, säljakt och båtar. Museet har också trofée och vapenutställning. Barnen trivs i Barnens Strömmingsmarknad och hela familjen kan tillsammans göra trevliga tipsrundor eller spela vårt Öringsspel Trout Route! Vår pärlgrävning vi haft sen starten finns också kvar! Ålands Jakt-och Fiskemuseum är ett museum tillgängligt för alla, där du gärna får stanna länge och återkomma till många gånger.
Missa inte: Den hemmabyggda motorkälken! Prototypen till dagens snöskotrar.
Missa inte 2: Sälbössorna, alla olika i sin utformning beroende på snickare och smed
TIPS: Ha tillräckligt med tid, så du hinner kolla in allt i lugn och ro, göra kul saker med barnen, botanisera i museibutiken och njuta av miljön utanför museet! Havet, klipporna, geostigen, fiskeläget eller bara sitta på museets fantastiska amfiteatertrappa eller gå ombord på laxfiskebåten Svanö. Ta med picknick eller testa någon av många caféer och restauranger som finns i Eckerö.

Sommarutställningar

Under sommaren visar vi 1-3 olika sommarutställningar som tangerar natur, fiske eller jakt. Det kan vara fotografier, konst, skulpturer eller troféer. Är du intresserad av att ställa ut är det bara att höra av dig!

Sommaren 2023 Har vi följande utställningar:

Utställningen är en dialog mellan vetenskapen och konsten. Rantalas fotografier är dokumentära och illustrerar olika aspekter av människans relation till havet i dag. I de flesta fotografierna står djurlivet i fokus, inte människan. Vetenskapen vävs in i konsten genom motiv som belyser relationernas betydelse inom marinbiologisk forskning och havsförvaltning.  

Besökarna får samtidigt utforska relationerna till havet på ett personligt plan, genom minnen, känslor och associationer. De fotografiska motiven är hämtade från den finländska skärgården, men temat är allmänmänskligt och globalt.  

– För att kunna förvalta havet på ett långsiktigt och hållbart sätt krävs bred kunskap om havets olika ekosystemtjänster. Det handlar om försörjande tjänster som fiske, men också kulturella tjänster som rekreation och kulturarv. De kulturella tjänsterna är någonting forskningen vet ganska lite om och därför har det varit extra intressant att försöka belysa dem i utställningen, berättar Anna Törnroos-Remes.  

– Att havet och vi är sammanflätade genom något tillsynes så enkelt som en båtutflykt eller att bara få sitta och njuta av smörstekt abborre på villan är trots allt inte direkt uppenbart för oss människor, och inte heller för forskarna eller förvaltarna av havet. Så hur studerar och inkluderar vi dylika relationer i skyddet av havet? Det här är frågor vi vill öppna upp med projektet och utställningen.  

Projektet finansieras av forskningsprofilen Havet vid Åbo Akademi och av Svenska Kulturfonden. 

GEOSTIGEN

Strax utanför museet börjar geostigen ”Genom eld och is”. Stigen berättar om Ålands geologiska historia. Den 350 meter långa promenaden tar dig på en tidsresa genom 2000 miljoner år. Stigen kantas av bergarter från olika tidsåldrar, går förbi vackra båthus och landar till slut i nutid ute på klipporna vid havet. Är du ”geocachare” så finns det en del att hämta här!

LAXBÅTEN SVANÖ

Fiskebåten är byggd på Åland av fiskaren Rolf Häggblom och sonen Lars från Hammarland. Båten byggdes under 130 dagar och är 12 meter lång och 4 meter bred. Båten har haft en 73 hästars Valmet-motor och har gått 9 knop. Den sjösattes i Marsund i Hammarland 1970 och donerades till museet år 1996 av dåvarande ägaren……….. Båten ligger utanför museet och är gratis för alla att besöka även då museet är stängt, föräldrar ansvarar för sina barn ombord på båten.