Sommarutställningar

KENNETH BAMBERG "The Young Boy and the Sea" visas 27.5-31.8.2019  Vi har under sommaren 2019 den äran att visa åländska fotografen Kenneth Bambergs verk i våra båda utställningsrum. Vernissage söndagen den 26.5 kl. 18-20.  Läs om Kenneth Bamberg på Kenneths hemsida Eller titta på videoklippet om hans konstnärsskap på denna sida 

 

Kenneth om utställningen "The Young Boy and the Sea":

 

"De föråldrade båtmotorernas okända livsöden får mig att minnas Hemingways roman Den gamle och havet − en bok där ingenting är omöjligt om bara drömmar och hopp existerar. Jag växte upp i en familj med fiskare, i ett fiskesamhälle på en ö omgiven av havet. Havet är en miljö fylld av ambition, potentiell välfärd och njutning, men också av rädsla, trauma och motgångar. Det är en gränsöverskridande plats, skapad av människors migration, kulturer och varor. När jag var liten hade vi några små gamla snurrbåtar. Snurrorna var äventyrsmaskiner som satte fart på fantasin. Båtarna tog mig från vardagens tristess ut på havet, och utforskandet av det okända fick sin början."

 

  LEIF SUNDBERG Specialutställning i Havsboden 13.5-31.8.2019 Åländska Leif Sundberg kommer att visa och sälja ett urval av sina oljemålningar i vår museishop Havsboden sommaren 2019. Tillbaka upp

 
 

Vår fasta utställning

 

I museets fasta utställning finns allt som rör jakt, fiske och skärgårdsliv, både nu och förr. Föremålen kompletteras av svartvita bilder och texter som berättar om livet på fiskelägen och marknader, hur man jagade säl och drog not. Många konserverade djur och fåglar berättar om Ålands fauna. Utställningen lyfter också särskilt fram kvinnans roll i dåtidens liv med jakt och fiske.

 

Utställningen är uppdelad i fem huvudområden: säljakt, notfiske, båtar, marknadsresor och fiskelägen. De allra första bosättarna på Åland var säljägare och under flera årtusenden var sälen ett viktigt byte. Man jagade både nattetid och på dagen, året runt och med flera olika typer av redskap, som nät, klubba, harpun och bössa.

 

Med not fiskade man både strömming, abborre och gädda. En strömmingsnot kunde vara 200 meter lång och 20 meter djup. Ännu på 1950-talet fiskade man med not i Eckerö.

 

Många olika typer av båtar finns presenterade på museet. För jakt och fiske i skärgården användes bland annat ökan, skötbåten och notbåten. Med skutor och kajutbåtar seglade man till marknader i Stockholm, Helsingfors, Reval och Baltischport. På marknaderna sålde man bland annat strömming och ved och inhandlade salt och säd.

 

Från högsommaren till hösten var barn, unga och vuxna ute vid fiskelägena i den yttersta skärgården. Där fiskade man strömming och torsk. Man bodde i små kojor, i båtarnas kajutor och på helt oskyddade viloplatser. På lördagkvällar och söndagar vilade man upp sig från det hårda arbetet och umgicks, dansade, spelade kort och lappade och lagade näten. Många karga öar och skär runt omkring Åland har tjänat som fiskelägen. På en del av dem finns fiskekojorna ännu kvar.

 
Tillbaka upp