Sommarutställningar

"HAV OCH STRAND" grafik och oljemålningar av HILDUR STENBÄCK (1912-1998) visas 14.5-31.8.2018 

Vi har under sommaren 2018 den äran att visa endel av Hildur Stenbäcks konstskatt! Välkommen att beskåda Hildurs fantastiska grafik med motiv bland annat från Käringsunds Fiskeläge, även några oljemålningar med marint tema finns med i utställningen. 
Mer om Hildur på http://hildurstenback.ax/

 

"DJUR, FISKAR OCH ANDRA TYPER " av Annica Andersson 14.5-31.8.2018
Åländska Annica Andersson ställer ut sin grafik och blandkonst hos oss hela sommaren med djur, fiskar och andra typer!

Djur och natur har alltid funnits med i hennes konst och så även i denna utställning. Grafik och särskilt linoleumtryck är hennes favorituttryckssätt. Men det finns inte bara grafik...Vet du vad Tatebanko är? Kom och kolla in Annicas blandkonst där hon inspirerats av japanska tatebanko. Små askar med egna historier.

 

"ÅLÄNDSKA TROFÉER" 21.4, samt 14.5-30.6.2018
I år är det igen dags att ha troféutställning där vi visar åländska rådjurs, älg och vitsvanshjort troféer. Utställningen öppnar på Jaktens Dag den 21.4 och hänger till sista juni.

Tillbaka upp

 

 

Vår fasta utställning

 

I museets fasta utställning finns allt som rör jakt, fiske och skärgårdsliv, både nu och förr. Föremålen kompletteras av svartvita bilder och texter som berättar om livet på fiskelägen och marknader, hur man jagade säl och drog not. Många konserverade djur och fåglar berättar om Ålands fauna. Utställningen lyfter också särskilt fram kvinnans roll i dåtidens liv med jakt och fiske.

 

Utställningen är uppdelad i fem huvudområden: säljakt, notfiske, båtar, marknadsresor och fiskelägen. De allra första bosättarna på Åland var säljägare och under flera årtusenden var sälen ett viktigt byte. Man jagade både nattetid och på dagen, året runt och med flera olika typer av redskap, som nät, klubba, harpun och bössa.

 

Med not fiskade man både strömming, abborre och gädda. En strömmingsnot kunde vara 200 meter lång och 20 meter djup. Ännu på 1950-talet fiskade man med not i Eckerö.

 

Många olika typer av båtar finns presenterade på museet. För jakt och fiske i skärgården användes bland annat ökan, skötbåten och notbåten. Med skutor och kajutbåtar seglade man till marknader i Stockholm, Helsingfors, Reval och Baltischport. På marknaderna sålde man bland annat strömming och ved och inhandlade salt och säd.

 

Från högsommaren till hösten var barn, unga och vuxna ute vid fiskelägena i den yttersta skärgården. Där fiskade man strömming och torsk. Man bodde i små kojor, i båtarnas kajutor och på helt oskyddade viloplatser. På lördagkvällar och söndagar vilade man upp sig från det hårda arbetet och umgicks, dansade, spelade kort och lappade och lagade näten. Många karga öar och skär runt omkring Åland har tjänat som fiskelägen. På en del av dem finns fiskekojorna ännu kvar.

 
Tillbaka upp